Kirjoittajan arkistot: leon

500whp.net Dyno Test Day: Ilpower / Kotka @ 31.5.2014

Keräsimme muutamia kerhon autoja ja vetomiehiä yhteen ja päätimme viettää ratkiriemukkaan dynopäivän toukokuun viimeisenä lauantaina 31.5.2014. Dynopaikaksi karsiutui vuodenvaihteessa toimintansa aloittanut Ilpower, joka sijaitsee Kotkan Jylpyn teollisuusalueella.

Autojen kirjo koostui muutamasta MKIV Suprasta, Soarerista, BMW 535 E34:sta, BMW E92 330d:stä (automaatti), BMW M6:sta sekä R32 GT-R Skylinestä. Eli toisin sanoen niin neli- kuin takaveto-ominaisuudet sekä automaatin dynottaminen tulivat testattua varsin kattavasti. Tehopenkin rullien huippunopeus on 250 km/h, joten vetoja kyseisessä penkissä otetaan pääasiassa nelosvaihteella. Tehovehkeiden kanssa jopa rihlattujen rullien pitoja hivoteltiin rajamailla, mutta pidot kuitenkin löytyivät pienin sidontamuutoksin ja autoista saatiin otettua ns. kaikki irti. Tehomittauksessa rullien maksimikapasiteetti on 900kW/akseli, ja jarru kestää säätötoiminnassa jatkuvaa kuormitusta 450kW/akseli.

Varsinaisia tuloksia sen kummemmin julkistamatta voidaan todeta, että maansiirtokoneisiin tarkoitetut Holsetin ahtimet heräävät 2JZ-koneissa siedettävästi ja meno tuntuu olevan taattu RB-moottorillakin. Walbron GST-450K-polttoainepumppu ajettiin yhdessä autossa E85-polttoaineella loppuun. Kolmen barin peruspaineella pumppu riitti vakio-2JZ:lla menossa mukana liki 700 hevosvoiman lukemiin Pro52:n huutaessa kahden barin paineella ilmaa jo melko tukossa olevaan koneeseen.

Lisäksi esimerkiksi M6 BMW:n penkityksestä nähtiin, että pyörrevirtajarrulla toimivasta dynosta saadut mustaa valkoisella -lukemat olivat hyvin linjassa valmistajan ilmoittamiin lukemiin nähden. Dynossa on oma sääasema, ja jokaisen dynovedon kalibrointi tapahtuu vallitsevien olosuhteiden mukaisesti. Näin ollen tulosten luotettavuus on vertaansa vailla.

Dyno Dynamics 450DW AWD -tehodynamometri on teknisesti hieman erilainen kuin perinteisemmät inertiaan perustuvat tehopenkit. Tekniikkansa avulla se mahdollistaa tarkasti vaativatkin säätötoimet kierrosaluekohtaisesti sekä nopeuden mukaan. Laitteisto on täysin digitaalisesti ohjattu. Tällä kertaa kuitenkin dynoa käytettiin lähinnä Shootout-moodissa huipputehojen mittauksessa, jolloin tulokset ovat vertauskelpoisia keskenään ympäri maailman. Fattiksen Soarer pokkasi hukkuneesta kipinästä ja sen mukanaan tuomasta prötäyksestä huolimatta dynon uuden TOP-1 sijoituksen lukemilla 887,7 hv / 960 Nm, muut seurasivat perästä.

Ilpowerin dynokäynnistä saa mukaansa luonnollisesti tehokäyrän paperilla. Lisäksi dynovetojen tekstimuotoinen data on saatavilla sähköisessä muodossa esimerkiksi sähköpostitse myöhempää tarkastelua ja analyysiä varten. Myös OBD-väylästä saatavaa dataa on portilla varustetuista autoista mahdollista tallentaa, ja esimerkiksi kierroslukutiedon voi lukea sieltä.

Penkkipäivämme jälkeen Ilpower on hankkinut dynoon uusimman softapäivityksen, jonka myötä ominaisuudet paranivat entisestään. Paikka edustaakin tällä hetkellä Suomesta löytyvien tehopenkkien huippua.

Ilpowerin toiminnasta vielä sen verran, että penkitykset onnistuvat pääasiassa harrastajaystävällisesti viikonloppuisin, eivätkä palveluiden hinnatkaan päätä huimaa. 500whp.net suosittelee!

Käykää tsekkaamassa Ilpowerin kotisivut osoitteessa:
http://www.ilpower.fi/

Lappeenrannan ilmailupäivän loppuraportti

Lappeenrannan kesän ilmailutapahtumassa 7.6.2014 sattui ja tapahtui maililla. Paikalla ollut raporttiryhmämme ihmetteli menoa ja meininkiä mukavissa olosuhteissa. Tällä kertaa reissussa oltiin hieman vajaalla miehityksellä lähinnä nautiskelemassa mailitapahtumasta statistimaisessa roolissa, mutta mukavaa stressitöntä vaihtelua tämäkin.

Itse asiaan. Puolipilvinen keli tarjosi otolliset olosuhteet koviin tuloksiin, ja kerrankin osallistujamäärä tapahtumassa oli siedettävä. Jonottaminen lähtöpaikalla oli sujuvaa ja lähettäminen toimi hienosti, eikä loppupäivän pieni sadekuurokaan pahemmin haitannut. Rallimakkarakojukin löytyi pienen harhailun jälkeen kentän laidalta.

Järjestäjän netissä toiminut tulospalvelu toimi hienosti koko tapahtuman ajan, vaikkakin lähtöaikoihin tuli jossain välissä noin tunnin virhe, eikä tulosten järjestystä saanut vaihdettua.

Päivän kohokohtia:

Jarruvarjolla varustettu mailitapahtumien konkari, kuvankaunis SIX-5 C2 Corvette, teki upean 200 mph:n ylityksen tuloksella 322 km/h. Tämä pisti kyllä hymyilyttämään, ja auto keräsikin ympärilleen monia ihmettelijöitä. Paljon onnea omistajalle oman tavoitteen saavuttamisen johdosta! Vaihteet tuntuvat menevän silmään kuin itsestään, ja auto liikkui kentälle ja takaisin ilmastointi päällä. Klassikon tulos herättänee kunnioitusta jo maailmallakin. Tässä näyte C2:n napakkuudesta, varmuudesta ja upeasta soundista:

Vastaavasti mailivetojen ensikertalainen C6TT Corvette nappasi suvereenisti tapahtuman autojen kärkipaikan kovalla tuloksella 339 km/h! C6TT:n viimeisen vedon aikana meinasi mennä ainakin allekirjoittaneelle luu kurkkuun, koska jarrumerkin kohdalla valkoinen savu pöllysi pitkin kenttää ja SIX-5:n ympärillä tuolloin parveileva porukka hiljeni jännittyneenä seuraamaan, mitä tapahtuu. Pysähtyykö se lainkaan?

Jotain parantamisen varaa löytyy varmasti aina, mutta tuosta lähtökohdasta on hyvä ammentaa vauhtia tuleviin koitoksiin. Kuljettajan sanoin, tämä on sitä Motorsporttia…

Tässä vielä erään MKIV Supran veto kentän laidalta kuvattuna:

Pyöräpuolella Sawon Woima saavutti kunnioitusta herättävän tuloksen 387 km/h (QStartz L6000 GPS-mittalaite: 388,52 km/h) reilulla marginaalilla muihin. Tulos onkin tällä haavaa nopein katupyörällä vedetty maili Suomessa. Iso käsi Sawoon ja tsemppiä ilmenneiden tekniikkamurheiden selättämiseen!

Onnittelut myös pronssinväriselle Supralle golmsadan ylityksestä. Uudet tulokset päivitetty myös mailille.netin tuloslistoille.

Seuraava koitos onkin jo ensi viikonloppuna 14.6. Hallissa, ja SpeedParty on luvassa Joensuussa 5.7.

Texas Milen uusi tapahtuma-ennätys Ford GT:llä

Kröhm, syyshorros näemmä jo viiveestä päätellen meneillään, mutta tulkoon mainituksi seuraavaa.

M2K Motorsportsin Ford GT jyräsi maililla rajut 278.2 mph (447.72 km/h) lukemat tauluun Texas Mile -tapahtumassa viime sunnuntaina 27.10.2013!

Katsokaa ja ihmetelkää, miten ovaali-logoinen puikula ottaa jengaa. Tarkasti katsomalla Incar-vilauksesta huomaa, että kylmähermoinen kuski näyttää otteista päätellen todellakin olevan sunnuntai-ajelulla ja vaihtaminen käy varsin rauhallisin ottein. Auton ääni pätkällä kuulostaa vähän oudolta, mutta liekö tuulella ollut osuutta asiaan, vai olisiko luistonesto joka räppää? :)

Aaand action:

Dyno-video (ei lukuja tiedossa):

Dyno-videon kommenteista päätellen kyseessä sama auto, joka aiemmin veti vihreän-sävyisessä camo-kuosissa 267 mph lukemia jokin aika sitten.

Kennedy Space Centerissä Floridassa vastaavasti 1700-hevosvoimaisella Ford GT:llä 16.10.2012 ajettu seisovan mailin katuauton maailmanennätys 283.232 mph (455.82 km/h) ei ole Texas Milen kaltaisessa normaali-tapahtumassakaan näemmä enää kaukana.

Alla vielä asiallinen kooste Guinnessin ennätystä hallussa pitävästä maailmanennätys-kalustosta:

Sissos saatana soikoon, ei voi muuta sanoa kuin: ”Three hundred is around the corner..” Jäämme mielenkiinnolla odottamaan 2000-hevosvoimaisen neliveto Saleenin vasta-iskua.

Lappeenrannan Ilmailupäivän ajankohta varmistunut 24.8.

Syksyn viimeinen maili-tapahtuma koittaa elokuun lopulla lauantaina 24.8. klo 11-18. Nyt on siis aika ottaa vehkeistä kaikki irti vuoden viimeiseen koetokseen ja antaa hevosten laukata!

500whp.net porukka menossa mukana tuttuun tyyliin, joten raporttia ja fiiliksiä jälleen tulevista karkeloista tiedossa.

Tsekatkaa myös lisätiedot ja ajojärjestelyt Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen omilta sivuilta osoitteesta http://liy.fi/. Vastuuuvapautuslomake kannattaa täyttää etukäteen, jotta jonottaminen sujuu näppärästi.

SpeedPartyjen ilmoittautuminen käynnissä!

Vihdoin se on koittanut!

Kauden ykköstapahtuman, 6.7. järjestettävien Joensuun SpeedPartyjen ilmoittauminen on auki ja täydessä vauhdissa.

Osallistumismaksu on 40 euroa ja järjestävän tahon mukaan tämä sisältää 2-3 vetoa kentällä.

Nopeat syövät hitaat, joten vetomiehet sankoin joukoin kaluston kera ilmoittaumaan allaolevasta linkistä.

Ilmoittaudu tästä!

Tsekkaa ilmoittautuneet ajoneuvot tästä!

Kohta tullaan menemään kovaa ja keli luultavasti ankara. :)