Ilmailupäivät 1/2015

Raporttiryhmä kävi toteamassa tilanteen Lappeenrannan Ilmailupäivillä. Tapahtuman alku näytti todella lupaavalle, kun lämpötila oli hieman toisella kymmenellä auringon paistaessa ja navakan myötätuulen helliessä Etelä-Karjalaa.

Lounaistuuli toi kuitenkin nopeasti mukanaan kylmän saderintaman, joka uhkasi pilata koko päivän. Lämpötila putosi nopeasti vain muutamaan asteeseen ja hetken tilanne näytti jopa räntäsateiselle.

Ajot kuitenkin jatkuivat ja keli paranikin iltapäivän puolelle mentäessä takaisin mitä parhaaksi. Tuuli laantui hieman, mutta aurinko alkoi jälleen paistaa ja lämpötila kipusi takaisin aamupäivän lukemiin.

Aiemmista vuosista poiketen järjestäjä ei jonotuttanut ajoneuvoja kentän pään pikkutiellä, vaan katsastusaseman kohdalla päästäen vain kourallisen kuskeja kerrallaan kentälle. Tämä mahdollisti todella sujuvan ajotapahtuman, eikä jo perinteeksi muodostunutta tuntien jonotusta tarvinnut sietää.

Ajoneuvoja oli aiempiin tapahtumiin verrattuna vain murto-osa ja etenkin sateen jälkeen ajamaan pääsi kokonaan jonottamatta. Autojen osalta viiden parhaan joukkoon mahtui neljä 300 km/h ylitystä, neloskorisen Supran ollessa päivän nopein tuloksella 313 km/h. Hieman yllätyksellisiäkin ylityksiä tapahtui niin Lankun tiiliskiveä hieman kulmikkaamman 245 Farkkuvolvon kuin myös Ameriikan Pickupin toimesta. Volvolle kirjattiin nopeudeksi 302 km/h ja Pickup jäi tapahtuman kärjestä vain kahdella kilometrilla 311 km/h tuloksellaan. 300 km/h ylittäjistä kolmella haamuraja ylittyi ensimmäistä kertaa.

Tapahtuman tulokset perinteiseen tapaan Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen sivuilta. Toimitus huomauttaa, että muutkin mailitapahtumien järjestäjät voisivat ottaa mallia Lappeenrannan nettitulospalvelusta, joka toimii reaaliajassa koko tapahtuman ajan.